TIPS EN ADVIES

Het stoken van een openhaard of houtkachel is voor menigeen de basis van een heerlijke winteravond. Om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt genieten van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u het juiste hout stookt. Onderstaand vindt u een aantal tips over het stoken van hout en het opslaan van hout, die zullen u helpen om nog meer plezier van uw haard of kachel te hebben.

Houtsoorten

Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor de open haard. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Ook blijven de kolen langer gloeien. Lichte houtsoorten branden juist sneller op. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Een lichtere houtsoort zal dus relatief meer warmte in korte tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier.

Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Een groot nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbranden! Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geïmpregneerd hout, moet u vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. Ook in de zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op. Stook dus met schoon hout!

Droog hout

Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog het hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaald tot zo’n 28% en na 2-3 jaar drogen tot 20%.

Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op zijn beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout valt niet mee. De kolen gloeien amper en u blijft hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is minimaal, kortom een afbreuk aan het stookplezier.

De tijd dat het hout nodig heeft om te drogen is mede afhankelijk van de houtsoort. Houtsoorten met veel tannines (zoals eikenhout) moet langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Tannines en zuren in eikenhout moeten op natuurlijke wijze uit het hout trekken zodat het hout op verantwoorde wijze gestookt kan worden en geen schade aan uw kachel geeft. Om deze reden adviseren wij u geen ovengedroogd eikenhout te gebruiken.

Hout opslaan

Voor optimaal stookplezier moet u uw hout droog opslaan. Let hierbij wel echter op onderstaande punten:

  • Zorg dat het beschut staat tegen regen
  • Zorg dat het hout vrij van de grond ligt zodat u vochtoptrek voorkomt
  • Zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen

Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In een schuur of garage droogt uw hout niet en zal er snel schimmel ontstaan.